| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι εδώ!

Page history last edited by elkabaraki 14 years, 5 months ago

H άποψη ότι το «καθαρό» μέλλον των τροχών είναι ηλεκτρικό κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. Τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα που πληθαίνουν στη διεθνή αγορά και η δέσμευση της Γερμανίας για κυκλοφορία 1 εκατ. τέτοιων οχημάτων μέχρι το 2020, επιβεβαιώνουν την τάση.

Hείδηση για την είσοδο της Γερμανίας στον ηλεκτρικό... πόλεμο έκανε το γύρο του κόσμου και προκάλεσε έναν νέο κύκλο συζητήσεων σχετικά με την «πράσινη» αυτοκίνηση. Το να θέλεις να έχεις στους δρόμους της χώρας σου 1 εκατ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα ώς το 2020 είναι σίγουρα ένας φιλόδοξος στόχος, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη του ότι σήμερα τα ηλεκτρικά οχήματα που κυκλοφορούν στη Γερμανία είναι μόλις 1.452, σε σύνολο 41 εκατ. αυτοκινήτων.

Η χαρακτηριστικά «ηλεκτρική» εικόνα της φετινής διεθνούς έκθεσης αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης, που αποτελεί μία από τις κορυφαίες εκδηλώσεις του είδους παγκοσμίως, δεν ήταν βέβαια άσχετη με τις εξαγγελίες της Μέρκελ. Πανταχού παρούσα η πανίσχυρη RWE (γερμανική εταιρεία ηλεκτρισμού) που αναλαμβάνει, σε συνεργασία με τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, να δημιουργήσει την υποδομή για τη φόρτιση των μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που θα κυκλοφορήσουν στους δρόμους της Γερμανίας.

Το μεγάλο «κλειδί»

Οι μπαταρίες αναμφισβήτητα αποτελούν το μεγάλο «κλειδί» για την πορεία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Η αυτονομία που προσφέρουν οι σημερινές μπαταρίες, ακόμα και οι πιο εξελιγμένες (λιθίου), δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ανταγωνιστεί την αυτονομία που προσφέρει ένα γεμάτο ρεζερβουάρ βενζίνης σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο. Ωστόσο, σε καθημερινή βάση, ο μέσος κάτοικος μιας μεγάλης πόλης δεν διανύει περισσότερα από 40 - 50 χλμ., κάτι που επιβεβαιώθηκε επανειλημμένως από τα διάφορα πιλοτικά προγράμματα. Για παράδειγμα, οι χρήστες των 100 ηλεκτρικών Smart πρώτης γενιάς στο Λονδίνο ήταν απόλυτα ικανοποιημένοι με την αυτονομία των 100 χλμ.

Αυτό βέβαια δεν αλλάζει το γεγονός ότι πολλοί είναι εκείνοι οι οδηγοί που θέλουν να έχουν ένα και μοναδικό «οικολογικό» αυτοκίνητο, ικανό να πραγματοποιεί και μακρινά ταξίδια. Η ικανοποίηση και αυτής της απαίτησης μπορεί να έρθει εν μέρει με τη διαδικασία της ταχείας φόρτισης που προτείνουν κάποιοι κατασκευαστές (σε ειδικούς φορτιστές ανακτάται το 80% της ενέργειας της μπαταρίας μέσα σε 30 - 45 λεπτά της ώρας). Ωστόσο, ακόμα πιο ενδιαφέρουσα προσέγγιση αποτελεί η λύση της αλλαγής της άδειας μπαταρίας με γεμάτη, σε ειδικό χώρο, μέσα σε ελάχιστο χρόνο (1,5 έως 2 λεπτά). Αυτό είναι ένα σενάριο που προωθούν Renault και Nissan σε συνεργασία με μια εταιρεία από το Ισραήλ.

 

Υβριδικά εναντίον ηλεκτρικών

Η απαίτηση για αυξημένη αυτονομία είχε βέβαια ως αποτέλεσμα να κάνουν την εμφάνισή τους τα υβριδικά αυτοκίνητα, με πρώτο και καλύτερο αρχικά το Prius της Toyota (1998) και στη συνέχεια το Civic IMA της Honda. Ωστόσο, αυτά χρησιμοποιούν τον κινητήρα εσωτερικής καύσης ως βασική κινητήρια δύναμή τους, με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να εκπέμπουν ρύπους.

Το πρόβλημα αυτό ήρθαν να λύσουν τα «επαναφορτιζόμενα» υβριδικά (ΕΥ). Τα αποκαλούμενα και «ηλεκτροκίνητα με εκτεταμένη αυτονομία» κινούνται για τουλάχιστον 40 - 50 χλμ. (καλύπτοντας πρακτικά πλήρως τις καθημερινές ανάγκες σε μετακινήσεις) αποκλειστικά με τον ηλεκτροκινητήρα τους, λειτουργώντας ως οχήματα μηδενικών ρύπων.

 

Σύντομα στην παραγωγή

Η παρουσίαση στις αρχές Αυγούστου του ηλεκτρικού Nissan Leaf, του πρώτου προσιτού αυτοκινήτου του είδους, που θα βγει σε μαζική παραγωγή το 2010, δείχνει τις τάσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς πρόκειται για το πρώτο προσιτό αυτοκίνητο του είδους. Το γεγονός δεν είναι άσχετο με τις υπόλοιπες δραστηριότητες του γαλλοϊαπωνικού ομίλου, που τον Ιούλιο ανακοίνωσε τη δημιουργία δύο εργοστασίων, σε Πορτογαλία και Μεγάλη Βρετανία, τα οποία θα παράγουν μπαταρίες λιθίου.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου κ. Τζόνσον είχε ήδη ανακοινώσει από τον Απρίλιο ένα σχέδιο για την κυκλοφορία 100.000 ηλεκτρικών αυτοκινήτων στους δρόμους του Λονδίνου μέχρι το 2015. Η προμήθεια ενός στόλου ηλεκτροκίνητων ελαφρών φορτηγών Ford Connect από τις δημοτικές Αρχές της πόλης εντάσσεται στο παραπάνω σχέδιο, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη δημιουργία 25.000 δημόσιων σταθμών επαναφόρτισης αυτών των οχημάτων. Ηδη οι προβλέψεις για την παραγωγή αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων κάνουν λόγο για 58.000 κομμάτια παγκοσμίως το 2011, τη στιγμή που η φετινή παραγωγή δεν θα ξεπεράσει τις 9.500 μονάδες.

 

ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

•   Κινείται χωρίς ρύπους και χωρίς θόρυβο.

•   Εχει χαμηλό κόστος χρήσης και συντήρησης.

•   Ο ιδιοκτήτης του επωφελείται κινήτρων: στην Ελλάδα απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας, το ειδικό τέλος ταξινόμησης και μπαίνει ελεύθερα στο δακτύλιο.

•   Εχει αυτονομία συνήθως από 100 έως 200 χλμ.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ

Η καταλληλότητα του ηλεκτροκινητήρα για χρήση στα αυτοκίνητα είναι γνωστή από πολύ παλιά. Το μεγάλο εμπόδιο στη διάδοση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ήταν η περιορισμένη αυτονομία τους.

1832 - 1839. O Σκωτσέζος Robert Anderson επινοεί την πρώτη ηλεκτρική άμαξα που τροφοδοτούνταν από μη επαναφορτιζόμενη μπαταρία.

1835. Ο Αμερικανός Thomas Davenport κατασκευάζει το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

1859. Ο Γάλλος φυσικός Gaston Plant� κατασκευάζει την επαναφορτιζόμενη μπαταρία μολύβδου.

1897. Εμφανίζονται τα πρώτα ηλεκτρικά ταξί στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Η Pope Manufacturing Company of Connecticut γίνεται ο πρώτος κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε μεγάλη κλίμακα.

1900. Από τα 4.192 αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ, το 28% ήταν ηλεκτρικά.

1920. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '20, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο παύει να είναι εμπορικά βιώσιμο. Οι οδηγοί απαιτούν αυξημένη αυτονομία.

1970. Στη δεκαετία του '70 ανανεώνεται το ενδιαφέρον για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου αλλά και λόγω των περιβαλλοντικών προβλημάτων, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις.

 

ΠΗΓΗ: ΟΙΚΟ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ 10/10/09

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.