| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

Σώζουν ζωές τα φυτά

Page history last edited by elkabaraki 14 years, 5 months ago

 

Τα φυτά εσωτερικού χώρου όχι μόνο διακοσμούν, αλλά σώζουν και ζωές, σύμφωνα με νέα έρευνα

Τα φυτά εσωτερικού χώρου όχι μόνο ομορφαίνουν τους χώρους διαβίωσης και εργασίας, αλλά μπορούν επίσης να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην υγεία των ανθρώπων, ακόμα και να σώσουν ζωές, μειώνοντας δραστικά το επίπεδο άγχους και παράλληλα απορροφώντας την μόλυνση του εσωτερικού αέρα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα.

Η μελέτη, υπό τον καθηγητή Στάνλεϊ Κέις του πανεπιστημίου της Τζιόρτζια, που δημοσιεύτηκε στο φυτοκομικό περιοδικό HortScience, σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, ξεχώρισε πέντε «σούπερ» φυτά εσωτερικού χώρου, τα οποία συστήνει σε κάθε σπίτι και γραφείο για καθάρισμα του αέρα. Είναι ο κόκκινος κισσός (Hemigraphis alternata), o αγγλικός κισσός (Hedera helix), η χόγια (Hoya carnosa), o ασπάραγος (Asparagus fern) και ο τηλέγραφος (Tradescantia pallida).

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η μόλυνση του αέρα των κλειστών χώρων αποτελεί σοβαρό πρόβλημα που ευθύνεται για πάνω από 1,6 εκατ. θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Ο εσωτερικός αέρας είναι μέχρι και 12 φορές πιο μολυσμένος σε σχέση με τον εξωτερικό σε μερικές περιοχές. Η ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό των κτιρίων υποβαθμίζεται από διάφορες χημικές ουσίες, όπως χρώματα, κόλλες, διαλυτικά, επιστρώσεις, οικοδομικά υλικά κ.α. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω δημιουργεί μια σειρά από πτητικές οργανικές ουσίες που προκαλούν ασθένειες σε πολλούς ανθρώπους.

Oι Αμερικανοί φυτοκόμοι έκαναν πειράματα με διάφορα διακοσμητικά φυτά εσωτερικού χώρου για να ελέγξουν την ικανότητά τους να απορροφούν αυτές τις επιβλαβείς πτητικές χημικές ουσίες. Διαπίστωσαν ότι ειδικά μερικά φυτά είναι πιο ικανά στο να καθαρίζουν τον εσωτερικό αέρα και έτσι να βελτιώνουν την υγεία των ανθρώπων, αλλά και την παραγωγικότητα των εργαζομένων στα γραφεία.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι απλώς και μόνο η τοποθέτηση διακοσμητικών φυτών σε ένα εσωτερικό χώρο μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του εσωτερικού αέρα, αλλά και να αυξήσει τις πωλήσεις μιας επιχείρησης.

 

 Πηγή: www.kathimerini.gr 9/11/2009

 

Comments (10)

Athanasia Dim said

at 11:39 am on Nov 11, 2009

καλη ηεφημεριδα αλλα χρηαζοντναι και αλα πολλα !!!!!!!!!!!!!! και μη ........!

Klaidi Sol said

at 12:39 pm on Nov 11, 2009

Ολα αφτα ειναι πολι σιμαντικα και πιο σιμαντικο ειναι οτι ζοζουν ζοες... Εγω σιμφονο παρα πολι με ολα αφτα γιατι το πιο σιμαντικο πραγμα ειναι ο καθαρος αερας και ο καθαρος αερας φγενει απο τα λουλουδια... Ειμαι μεσα σε οτι και να γινι σε αφτα.

Giwrgos MPAZ. said

at 1:26 pm on Nov 11, 2009

ΠΟΛΥ ΣςΣ

Giwrgos MPAZ. said

at 1:28 pm on Nov 11, 2009

ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟΣ...Ο ΠΑΡΡΑΣ ΕΓΡΑΠΨΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ!!!!!!

Phneloph X said

at 2:07 pm on Nov 11, 2009

ναι συμφωνω με ολα γι'αυτο πρεπει να ακυμε ολοι green day γιατι μεσα απο τα τραγουδια τους μαθαινουμε για ολα αυτα γιατι οπως λεει κ το ονομα τους πρασινη μερα!!!!!!!!!!!

tatiana g B'2 said

at 6:52 pm on Nov 11, 2009

eleos re pinelopi...

Alex.K said

at 6:48 pm on Nov 12, 2009

ποπο συμαντικα πραγματα...που τα βρισκετε ρε παιδια? μου λετε κι εμενα? alex_aek_21@live.com...


ευχαριστο πολυ!

Iosif Ts said

at 9:33 pm on Nov 13, 2009

ημαρτων ρε πηνελοπη με τους green day ,τα αρθρα σχολειαζουμε

konstantina said

at 10:40 pm on Nov 13, 2009

ναι ρε πηνελοπη ελεος δεν βαρεθηκες

Giorgos K said

at 10:15 am on Nov 28, 2009

ωραίο!

You don't have permission to comment on this page.