| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

Συνδέουν τα κινητά με τον καρκίνο

Page history last edited by elkabaraki 14 years, 5 months ago

Η μακροχρόνια χρήση του αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης όγκων στον εγκέφαλο, αναφέρει μεγάλη μελέτη

 

 

ΛΟΝΔΙΝΟ Η μακροχρόνια χρήση κινητού τηλεφώνου είναι πιθανό να συνδέεται με την εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου, σύμφωνα με τη διεθνή μελέτη-«ορόσημο» Ιnterphone, τα επίσημα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Η μελέτη αυτή που διήρκεσε 10 έτη τελώντας υπό την επίβλεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), έδειξε ότι τα άτομα που κάνουν μεγάλη χρήση του κινητού τηλεφώνου τους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης όγκων στον εγκέφαλο αργότερα στη ζωή τους.

Οπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα «Τhe Daily Τelegraph» κάποια πρώτα αποτελέσματα που έγιναν γνωστά δείχνουν «σημαντικά αυξημένο κίνδυνο» εμφάνισης ορισμένων όγκων του εγκεφάλου «ο οποίος συνδέεται με χρήση κινητού τηλεφώνου για περίοδο δέκα ή και περισσότερων ετών». Με βάση τα ευρήματα που βασίστηκαν σε ανάλυση πλήθους μελετών που διεξήχθησαν σε 13 διαφορετικές χώρες, οι υπεύθυνοι της μελέτης Ιnterphone σημείωσαν ότι η επίσημη έκθεση που θα συνταχθεί θα περιλαμβάνει ένα μήνυμα για τη δημόσια υγεία.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη διερεύνησαν αν η έκθεση στην ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων συνδέεται με τρεις μορφές όγκων του εγκεφάλου καθώς και με μια μορφή όγκου των σιελογόνων αδένων. Στη μελέτη συμμετείχαν μεταξύ του 2000 και του 2004 12.800 άτομα- ορισμένα εξ αυτών είχαν παρουσιάσει όγκους στον εγκέφαλο, ενώ κάποια άλλα ήταν υγιή. Ολοι οι εθελοντές ρωτήθηκαν σχετικά με το πόσο συχνά χρησιμοποιούσαν το κινητό τηλέφωνό τους.

Προηγούμενες μελέτες σχετικά με την επίδραση των κινητών τηλεφώνων στην υγεία δεν είχαν δώσει οριστικά αποτελέσματα, καθώς δεν είχε γίνει πολυετής χρήση των τηλεφώνων σε ευρεία κλίμακα. Τα νέα ευρήματα όμως που αφορούσαν διερεύνηση της σύνδεσης μεταξύ χρήσης κινητού τηλεφώνου και υγείας για μεγάλο διάστημα έδειξαν ότι σε έξι από τις οκτώ μελέτες που αναλύθηκαν, παρουσιάστηκε αύξηση του κινδύνου γλοιώματος (πρόκειται για την πιο κοινή μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο). Μάλιστα μία από αυτές τις μελέτες έδειξε αύξηση του κινδύνου για γλοίωμα κατά 39%.

Παράλληλα δύο από τις επτά μελέτες που αναλύθηκαν στο πλαίσιο της Ιnterphone και αφορούσαν το ακουστικό νευρίνωμα (καλοήθης όγκος του νεύρου μεταξύ του αφτιού και του εγκεφάλου), έδειξαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης του όγκου έπειτα από χρήση κινητού για δέκα χρόνια. Μάλιστα σε μια σουηδική μελέτη ο κίνδυνος ήταν 3,9 φορές υψηλότερος.

Την ίδια στιγμή, μελέτη από το Ισραήλ έδειξε ότι τα άτομα που κάνουν μεγάλη χρήση του κινητού είχαν περίπου 50% μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν όγκους στην παρωτίδα (ο μεγαλύτερος σιελογόνος αδένας του σώματος).

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ 27/10/09

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.