| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

Από το Πεκίνο στο Λονδίνο σε τρεις ημέρες με τρένο

Page history last edited by elkabaraki 14 years ago

ΠΕΚΙΝΟ O Φιλέας Φογκ θα ενθουσιαζόταν... Σε λίγα χρόνια το ταξίδι από το Λονδίνο στο Πεκίνο θα διαρκεί μόλις δύο ημέρες, με νέες υπερταχείες που θα φέρουν την επανάσταση στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες. Η κυβέρνηση της Κίνας σχεδιάζει την κατασκευή ενός τριπλού σιδηροδρομικού δικτύου, που θα διασχίζει 17 χώρες, από τη Νοτιοανατολική Ασία ως την Ευρώπη, προκειμένου να μεταφέρει σε χρόνο ρεκόρ ανθρώπους, και κυρίως τα εμπορικά της προϊόντα στις αγορές όλου του κόσμου.

Οι κινεζικές υπερταχείες αμαξοστοιχίες θα χαράξουν έναν νέο Δρόμο του Μεταξιού που, από το 2025, θα συνδέει την Ασία με τη γηραιά ήπειρο. Το φιλόδοξο σχέδιο προβλέπει την κατασκευή ενός δικτύου τριών γραμμών με συνολικό μήκος 40.000 χλμ. Η πρώτη θα ενώνει το Λονδίνο με το Αμβούργο της Γερμανίας και θα καταλήγει στη Σανγκάη, η δεύτερη την Μπρατισλάβα της Σλοβακίας με το Ουρούμτσι της Κεντρικής Κίνας και η τρίτη το Κουνμίνγκ της Νοτιανατολικής Κίνας με τη Σιγκαπούρη.

Οι ταξιδιώτες θα επιβιβάζονται στο Λονδίνο και θα φθάνουν στην κινεζική πρωτεύουσα έπειτα από μόλις τρεις ημέρες, έχοντας καλύψει απόσταση 8.160 χλμ. Για τον σταθμό της Σιγκαπούρης, περίπου 2.700 χιλιόμετρα πιο μακριά, θα χρειάζεται ταξίδι επιπλέον 24 ωρών.

«Με τις νέες υπερταχείεςτο ταξίδι από το Πεκίνο στο Λονδίνο θα διαρκεί πλέον μόνο 72 ώρες» ανακοίνωσε ο επικεφαλής του προγράμματος και μέλος της Κινεζικής Ακαδημίας Μηχανικής Ουάνγκ Μενγκσού. Εκτίμησε ότι τα νέα τρένα θα μπορούν να συναγωνίζονται σε ταχύτητα τα αεροπλάνα.

Οι υπερταχείες αμαξοστοιχίες θα χρησιμοποιηθούν αρχικά για τη διακίνηση εμπορευμάτων και πρώτων υλών, όπως φυσικό αέριο, πετρέλαιο και μεταλλεύματα. Κυρίως και πρωτίστως όμως προορίζονται για τη μεταφορά άνθρακα, από την καύση του οποίου εξαρτάται η παραγωγή του 70% της ενέργειας που καταναλώνεται στην αχανή χώρα.

Το κινεζικό υπουργείο Μεταφορών βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους από τις 17 εμπλεκόμενες χώρες, προκειμένου να αναπτυχθεί το σιδηροδρομικό δίκτυο που θα επιτρέπει μελλοντικά στα τρένα αυτά να διέρχονται από τα εδάφη τους με ταχύτητες άνω των 320 χλμ. την ώρα. Οι διαπραγματεύσεις αφορούν τα σχέδια για την κατασκευή σιδηροδρομικών γραμμών από το Λονδίνο στο Πεκίνο και τη Σιγκαπούρη μέσω Ινδίας και Πακιστάν.

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο υποδομής που έχει πραγματοποιηθείαπό τη δημιουργία της κομμουνιστικήςΚίναςτο 1949» υποστήριξε οπρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Ζιαμπάο. Το μεγαλεπήβολο σχέδιο, το οποίο θα κοστίσει συνολικά περισσότερα από 200 δισ. ευρώ, έχει προκαλέσει, όπως είναι λογικό, οργασμό παραγωγικότητας όχι μόνο στις τρεις κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν αναλάβει την υλοποίησή του αλλά και στις εταιρείες παραγωγής σκυροδέματος και χάλυβα.

Η δαπάνη για την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου για τρένα υψηλής ταχύτητας είναι τεράστια. Ενδεικτικά, το κόστος κατασκευής της γραμμής από την Καμπότζη στη Σιγκαπούρη και από το Βιετνάμ προς την Κίνα υπολογίζεται στα 440 εκατ. ευρώ.

Η κινεζική κυβέρνηση, η οποία αναπτύσσει ήδη το εσωτερικό σιδηροδρομικό δίκτυο, διαθέτοντας 530 δισ. ευρώ για την κατασκευή γραμμών συνολικού μήκους 30.600 χιλιομέτρων, εμφανίζεται πρόθυμη να συμβάλει οικονομικά στην κατασκευή των γραμμών.

ΠΗΓΗ: "ΤΟ ΒΗΜΑ" 11/03/2010

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.